Właściciel restauracji przybył do Trójmiasta ponad piętnaście lat temu do znanej wówczas sopockiej restauracji Fukier Villa Hestia. Wcześniej mieszkał w Warszawie i pracował jako szef kuchni w restauracji u Fukiera, której właścicielką po dziś dzień jest Magda Gessler. W Sopocie miał zadbać właśnie o poziom fukierowskiej kuchni. Po roku, oczarowany nadmorskim klimatem, pan Bogdan Kietliński wraz z małżonką, otworzył swoją własną restaurację Marco Polo w Gdyni, przy ulicy Śląskiej. Po 7 latach, restauracja zmieniła lokalizację i od 2004 roku działała pod nazwą Trattotia Marco Polo w Sopocie, przy ulicy Grunwaldzkiej 12-15. W końcu Państwo Kietlińscy trafili na świetnie usytuowaną, starą sopocką chatę rybacką. Urzeczeni jej urokiem, poświęcili prawie rok na generalny remont i adaptację chaty. Od 2008 roku oferują swoim gościom niesamowite podróże po polskiej kuchni w lokalu przy ulicy Grunwaldzkiej 25. Restauracja Familia Marco Polo to nie tylko miejsce, w którym można posmakować tradycyjnych dań kuchni polskiej, ale również miejsce przyjazne, gdzie można poczuć się jak w domu. To rodzinny biznes, miejsce gwarantujące powrót do tradycji i polskich korzeni.